Slotscène in het restaurant - Spelpartners
199
post-template-default,single,single-post,postid-199,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Slotscène in het restaurant

Slotscène in het restaurant

richard-den-dulk

Richard den Dulk,
regisseur Gort à la Carte

Vandaag een spannende laatste draaidag voor Gort à la Carte. We draaien de slotscène van de aflevering in een typisch Frans restaurantje. Soms doen we dat met een sterrenchef, maar dit keer zijn we in een wat volkser restaurant, een Routier met een lage drempel. Een tent waar de trucker en de dichter elkaar treffen. Je wilt de kijker tenslotte ook overhalen een keer iets anders te proberen als ze hier op vakantie zijn. Alles voelt hier echt Frans aan en sommige gerechten zijn zelfs iets te authentiek voor ons, zoals de andouillette. Dat lijkt verraderlijk veel op een smakelijk worstje, maar is gemaakt van pens.

We worden hartelijk ontvangen door de oudere eigenaar en tevens chef kok die duidelijk nerveus is. Hij begint direct te vertellen over zijn gerechten die hij voor de scène heeft bedacht. In zijn piepkleine keukentje heeft hij alles netjes klaargezet. Ik zie cameraman Joost al bedenkelijk kijken. Behalve de chef en Ilja is er eigenlijk geen plek voor een camera. Gelukkig zit er een luikje in de keuken dat open kan en een prima doorkijkje geeft.

Zijn vrouw, met wie hij het restaurant met bar en hotel runt, werpt me een wantrouwende blik toe. Zij doet waarschijnlijk de boekhouding en denkt aan al die Hollanders die hier straks het hele kaasplateau komen leegeten. Met kunst en vliegwerk weet cameraman Joost een lichtpanel (wat is dat toch een fantastische uitvinding) in het kleine keukentje te plaatsen en onder de bar een klein looplampje weg te werken. Met enkele ingrepen verandert het kille rvs keukentje in een sfeervolle werkplek.

De eigenaresse ontdooit en biedt ons koffie aan. Als de keukenscène erop staat, is het tijd voor het echte slot: de maaltijd waar alle smaken van de aflevering moeten samenkomen. Maar het restaurant is nog akelig leeg. Gelukkig duurt het niet lang, want het tentje staat goed bekend in het dorp en de trotse eigenaren worden door de meeste gasten bij binnenkomst met zoenen begroet.

De chef krijgt het zo druk in zijn eenmanskeukentje, dat hij nauwelijks tijd heeft om Ilja het slotgerecht te brengen. Als het nog een keertje over moet, snelt hij naar de keuken om eerst de entrecotes om te draaien, chevre chaud onder de gril vandaan te halen en de pommes frites van de verbranding te redden. In zijn poging alle gasten tevreden te stellen, vergeet hij helaas ons gerecht op tijd van het vuur te halen en moeten wij de scène met een iets te donkere onderkant opnemen.

Na een beetje wegsnijden steekt Ilja zonder blikken of blozen een hap in zijn mond en spoelt het weg met een slok van de wijn van het chateau waar we eerder in de week hebben gedraaid. Hij steekt de loftrompet over de streekproducten en kwaliteiten van de chef en sluit af met zijn bekende ‘Santé’.

It’s a wrap!

Geen reacties

Helaas, het is niet mogelijk op dit bericht te reageren.