Train spelenderwijs mediawijsheid met games & films van Mediavaardig
807
post-template-default,single,single-post,postid-807,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Mediawijs in de klas met spannende games

Mediawijs in de klas met spannende games

Games en lesfilms over Mediawijsheid

 

Opvoeders die kinderen mediawijs willen opvoeden staan voor een grote uitdaging, zeker als je het vergelijkt met de wereld waarin zij zelf zijn opgegroeid. Mediawijsheid is hot in tijden van nepnieuws, cybercrime, sexting, Russen in je tijdlijn, online pesten: het valt voor ouders en leerkrachten niet mee om kinderen goed voor te bereiden op de jungle die het Internet heet. Een bijna onmogelijke opgave, als zelfs de CIA de ontwikkelingen op internet niet meer bij kan houden hoe moeten ouders en leerkrachten dit dan klaarspelen?

mediavaardig game mediawijsheidNog niet zo lang geleden leek de wereld een stuk veiliger en overzichtelijker. Voor ouders en leerkrachten was het een klein kunstje om in de gaten te houden welke informatie kinderen tot zich namen en om die informatie te beperken of te sturen. Ouders bepaalden of de tv aan ging en welk programma er gekeken werd. Als je als kind een tijdschrift wilde kopen had je geld nodig, leeftijdsgrenzen werden daarbij strikt in acht genomen. Ook in de bibliotheek kon je niet zomaar alles inzien of mee naar huis nemen.

Een heel verschil met het medialandschap nu; elk kind heeft met enkele klikken toegang tot alle mogelijke informatie, in geuren en kleuren komt de hele wereld binnen. En voor de meest schokkende beelden hoef je helemaal niet eens het Dark web op, ook via bijvoorbeeld een schijnbaar onschuldige app als Whatsapp wordt van alles gedeeld, van onthoofdingsvideo’s tot heftige seksueel getinte beelden.

 

Kansen voor leerlingen die mediawijs zijn

Laten we niet te somber zijn; als we alleen naar de problemen en gevaren kijken missen we de kansen! Maar dan is het wel belangrijk dat we onze kinderen al op jonge leeftijd mediawijs maken. Dat wordt steeds belangrijker: wie niet mediawijs is heeft later minder kansen op werk, betekenisvolle sociale contacten en zal moeilijk volwaardig kunnen participeren in de maatschappij. Daarom werkt Mediavaardig al sinds 2010 aan de bevordering van mediawijsheid van leerlingen, leerkrachten en docenten door het ontwikkelen van innovatieve games en films. Het lespakket van Mediavaardig is ontwikkeld voor de groepen vijf tot en met acht. De lessen van zijn uit te voeren door een mediacoach maar ook door de leerkracht, dankzij de uitgebreide handleiding en bijbehorende lestas.

 

Informatievaardigheden trainen met interactieve games

mediavaardig game mediawijsheidDe interactieve games Chocoladevloot en Red de Plancius zijn inmiddels al op heel wat scholen gespeeld, en met succes! Beide games kunnen klassikaal gespeeld kunnen worden. Het zijn verhalende games met online- en fysieke opdrachten waarmee leerlingen ongemerkt hun informatievaardigheden trainen. Bij de games horen goed gevulde lestassen met werkbladen en materialen, hiermee maak je als mediacoach of leerkracht zelf uitdagende lessen waarmee leerlingen op speelse wijze de mediawijsheidcompetenties oefenen.

Ontdek de lessen en games van Mediavaardig

 

Nepnieuws herkennen in de klas

Wat is een betrouwbare bron? Hoe herken je nepnieuws? Hoe werkt reclame? Deze thema’s zijn actueler dan ooit en worden op een aantrekkelijke manier behandeld in twee online lesfilms met inspirerende werkvormen. De lesfilm Reclame staat sinds kort online en is enthousiast ontvangen op scholen in heel Nederland.

Naar de lesfilm over Nepnieuws en betrouwbare bronnen

Reclame of niet? De lesfilm Reclame legt het uit op de speelse manier

 

Docentenspel Mediawijsheid voor de klas

docentenspel mediawijsheid in de klasNaast de games voor leerlingen hebben we ook een trainingsspel voor docenten ontwikkeld dat bestaat uit drie spelrondes waarmee je samen met je team spelenderwijs in gesprek gaat over onderwerpen als privacy, online zoeken en vinden en sociale media. Het Docentenspel mediawijsheid voor de klas wil onderwijsgevenden bevragen, prikkelen, inspireren en stimuleren. De kracht van het spel zit in de uitwisseling tussen de teamleden onderling: Wat gebeurt er eigenlijk in de verschillende klassen? Hoe staat de school er als geheel voor? Zijn er grote verschillen en kennis en kunde en zo ja wat betekent dat voor de leerlingen? Zo geeft het Docentenspel mediawijsheid voor de klas inzicht in het totaal.

Naast de drie spelrondes bevat het Docentenspel mediawijsheid voor de klas dertig ‘Opwarmers’; speelse kaarten met prikkelende stellingen en vragen rondom mediawijsheid en internet waarmee je een spelsessie of vergadering op een speelse manier kunt beginnen. De Opwarmers zijn in te zetten als introductie, als joker tussendoor of juist als bliksemafleider tijdens het spelen. Deze Opwarmers zijn ook zeer goed te gebruiken bij een ouderavond!

Meer lezen over het Docentenspel mediawijsheid voor de klas

 

Over Mediavaardig

Mediavaardig is een samenwerkingsverband van partijen die zich bezighouden met mediawijsheid in het onderwijs; Biblionet Groningen, Groninger Forum en Spelpartners.

biblionet groningen groninger forum

Geen reacties

Helaas, het is niet mogelijk op dit bericht te reageren.